EUR/CHF robot(ok)

2012. január 5. csütörtök

Először is mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok, és persze sikeres kereskedést!

Nagyon kemény, volatilis időszakon vagyunk túl, és úgy tűnik még nincs vége. Nem olyan erős, mint a 2008 év végi időszak, de tovább tartott eddig. Ezek a legnehezebb terepek. Visszatekintve a 2009. márciusától kezdődő nyugodt, több mint 2 éves időszakra, utólag kifejezetten könnyű, jól trendelő időszakokat láthattunk. Persze a mostaninak is megvan a szépsége, és itt is lehet kereskedni, csak itt sokkal nagyobb a feszültség.

Ilyen körülmények között mindenkinek óvatosabbnak kell lennie, fokozottan kell figyelnie arra, hogy mentálisan kipihent legyen. Nem titok, hogy bibliaolvasó ember vagyok. Múlt év vége felé találtam egy részt a Példabeszédekben, amit azóta minden kereskedés előtt végiggondolok, és próbálok e szerint kereskedni:

1. Kerüld a rosszat!

2. Cselekedd a jót!

3. Törekedj a békességre!

4. Ne légy elhamarkodott!

Lefordítva a kereskedésre ezeket a rövid intelmeket:

1. Kerüld a rosszat! – Mindannyian tudjuk, milyen hibákat szoktunk elkövetni. Egyszerűen hagyjuk abba ezeket!

2. Cselekedd a jót! – Tudjuk, hogy kell szabályok szerint kereskedni. Tegyünk így!

3. Törekedj a békességre! – Ez a legfontosabb tanács: minden pozíció nyitás előtt csendesedjünk el, és gondoljuk végig. Ha ez a kötés beköt, béke lesz-e a lelkünkben, vagy nyugtalanság, félelem, békétlenség. Ha az utóbbi, akkor egyszerűen ne nyissuk meg a pozíciót. Adrenalinért máshova is lehet menni

4. Ne légy elhamarkodott! – Mindig megfontoltan lépjünk be, sose kapkodva, anélkül, hogy minden szempontból megvizsgáltuk volna az adott belépést. Sokszor ugyanott, ugyanarra a jelre egy későbbi időben sokkal jobb feltételekkel lehet belépni (lásd visszateszt)

Nekem ezek a tanácsok sokat segítenek, remélem másnak is segíteni fognak.

Visszatérve a címre. Mai bejegyzésben egy kicsit a Svájci devizáról fogok írni. Furcsa lehet a cím, mert nem vagyok jó véleménnyel a robotokról. Úgy gondolom, hogy a robotok egy bizonyos piaci környezetre lettek írva, és ennek jelentős változása esetén nem várt eredményeket produkálnak. Ezt bizonyítja az a sok-sok statisztika, amit eddig láttam: hónapokig kicsi plusz, majd egy nagy vaskos mínusz, ami visz mindent (tény, hogy nem ismerek minden robotot, és minden statisztikát). Másik problémám a money management. Nem értem, hogy tudnak robotok számlát nullázni. Ha robotot használnék alap elvárás lenne, hogy előre meghatározott drawdown-nál nagyobbat ne eshessen vissza. Ehhez képest számos robotnál, ahol volt ilyen lehetőség, mégis láttunk számla nullázást. A fenti okok miatt vagyok elég szkeptikus a robotokkal kapcsolatban.

Tavaly év végén láttam egy EUR/CHF robotot, ami az SNB 1,2-as védelmi szintjére építve vesz pozíciókat, majd kis pluszban zárja őket (1,24 volt akkor az árfolyam). Nem nagyon értettem miért éri meg 4-500 pip kockázatra 5-10 pipeket zárni. Persze a vége az lett, hogy csak úgy lehetett vele értelmesen profitot termelni, ha emelték a téteket, majd amikor elmaradt a várva várt küszöb emelés, és visszaesett az árfolyam sok embernek lenullázta a számláját.

A decemberi svájci kamatdöntés után viszont megváltozott a helyzet: az EUR/CHF leesett az 1,21-es szintekre + az SNB megerősítette, hogy az 1,2-as szintet védeni fogja “unlimited equity”-vel. Így sokkal jobb lett a “hatásfoka” ennek a robotnak. Most akár 150-200 pip kockázatra is tud realizálni 10-15 pip profitot. Persze, aki hagyományos módon kereskedik, az nevet ezen az arányon, de ezt képes megtenni napi 2-3-4-5x. Így kb. 1 hét alatt be tudja hozni a vállalt kockázatot, 1 hónap alatt pedig a kockázat 4x-sét. Ez már nem hangzik rosszul. Mindezt persze munka, és odafigyelés nélkül. Számokra fordítva: A kockázat az, hogy az SNB mégsem védi az 1,20-as szintet (ennek elég kicsit a valószínűsége, de azért természetesen van egy minimális). Ha valaki erre a kockázatra hajlandó a számlájának a 10%-át feláldozni (vagyis akkor veszti el a számla 10%-át, ha elesik az 1,20 (1,195 egész konkrétan)), akkor havi 4-5%-ot tud keresni munka nélkül. Aki kézzel kereskedik az tudja, hogy ez nem is annyira rossz eredmény. Ha valaki többet is feltesz erre, az arányosan többet tud keresni (nyilván kisebb számláknál érdemes csak ilyet csinálni).

A robotot átnéztem: rendkívül egyszerű, már-már primitív elven működik. De hiszem, hogy az egyszerű dolgok tudnak a legjobbak lenni. Tele van számos megfontolt biztonsági elemmel. Egy dolog hiányzott belőle: Money menedzsment. Kézzel kellett kiszámolni, milyen beállítások tartoznak egyes kockázati szintekhez. Megkértem a fejlesztőt tegyen bele ilyet, így már teljes értékű lett ez a kis egyszerű expert.

Tovább gondoltam a dolgot: ez a robot abban az oldalazásban keres, amire számítani lehet a következő 1-2-3-6 hónapban. Hogy meddig, azt nem lehet tudni. Ismerve az instrumentumot, számítani lehet nagyobb felszúrásokra, vagy további szint emelésre a közeljövőben. Ezekből a nagyobb mozgásokból sajnos semmit nem profitál ez a robot. Épp ezért kitaláltam egy másik szintén nagyon egyszerű robotot, ami alapvetően “ül” a pozíciókban, és várja, hogy lesz-e ilyen nagyobb elmozdulás. Persze nem ül tétlenül, hanem bizonyos részpozíciókat kisebb felszúrásokban zár, majd lejjebbi szinteken próbál újakat kötni, ezzel az átlagárat közelíteni a kritikus szinthez. Ez a robot kevesebbet hoz normál módban, mert csak ritkán zár, + a swap (ami nem elhanyagolható ebben az esetben) is csak pozíciózáráskor íródik jóvá. Viszont nagyobb elmozdulásnál jelentős hasznot tud hozni.

Azt gondolom, ez a két robot együtt használva, – mindaddig, amíg ez a piaci helyzet fennáll – értelmes befektetés akár kicsi (250 EUR), akár nagyobb számla esetén is. Milyen kockázatok vannak?:

 • Az árfolyam eléri és meghaladja az 1.2-es szintet. Én mindenhol az 1,1950-et használom, ebbe belefér, egy kisebb alászúrás. Kérdés ez mikor történik meg. Ha rögtön azután, hogy a robotot elindítottuk, akkor induláskor elveszítjük a kockázatot, ami nem szerencsés. Ha 1-2 hónap után, akkor  jó eséllyel a profitból adunk vissza valamennyit
 • Megváltozik a piaci helyzet, és nem lesz alkalmas a robot arra, hogy mérhető profitot hozzon. Ez esetben be kell fejezni a használatát, nem érdemes a kockázatot növelni, és ezzel kárt okozni
 • Brókercég kockázat. Mint mindenhol, itt is az Activtrades brókercéget ajánlom az alábbiak miatt:
  • Az MFGlobal csődje után én mindenkit lebeszélnék arról, hogy olyan brókercégnél tartson pénzt, ahol akár a bank, akár a brókercég EU/USA-n kívüli országban van bejegyezve (főleg ha még offshore is) Még ennél a neves cégnél is előfordulhatott, hogy csődbe ment, és ügyfelek pénzük egy részét elvesztették, mennyivel inkább veszélyes lehet egy ilyen csőd egy offshore cégnél. Persze az Actvitradesnél is lehet bármi (UK cég, Barclays UK bank), csak a valószínűség sokkal kisebb
  • fizet swapet EUR/CHF-re (napi 0,15 pip, havi 4,5, negyedév 14 pip)
  • 250 EUR-tól lehet nyitni számlát
  • a megbízásokat kiviszik a piacra (lassan egy éve figyelem, szinte soha nem volt fals gyertya)
  • a megbízásokat rendben végrehajtják elhanyagolható csúszással

A két expertből jelenleg csinálunk egy terméket, amit napokon belül meg lehet vásárolni. A sietség azért van, mert nem lehet tudni, meddig tart ez a beszorult szakasz. Alapvetően egy bérleti konstrukcióra gondoltam, ahol a piaci helyzetnek megfelelően folyamatosan adunk ki új expert beállításokat. Ha lesz termék készül róla egy cikk. Jelenleg több éles számlán használom, hangolgatom, és a tapasztalatokat beépítjük a modulokba.

Persze ez nem azt jelenti, hogy szakítottam a kézi kereskedéssel. Egyszerűen az utóbbi hónapokban a swing és a hosszútávú kereskedés lett az igazi terepem, de ennek a kereskedésnek nem igazán feküdt az elmúlt időszak. Ezért kerestem valami olyan lehetőséget, ami ilyen időszakokban is tud pénzt hozni, amíg türelmesen várok egy-egy jobb hosszútávú belépőre.

Addig is két svájci videó, ha már Svájcról beszéltünk:

Ez az egyik kedvencem. Nálunk még csak “lehet más a politika”, náluk pedig már más is. Elég rég óta. Itt épp egy interpellációra próbál válaszolni a pénzügyminiszter, amit egy hivatalnok írt meg neki kicsit csinovnyik nyelven a szarvasmarhák vámjával kapcsolatban. Nem bírja nevetés nélkül felolvasni. Ami a legszebb (láttam másik kameraállásból is), hogy minden párt együtt nevet, szívből. Ilyen jó hangulatot, jó lenne látni a magyar parlamentben is. Persze irigylem a problémáikat is. Svájc kb. 30 Milliárd frankot veszített a 2010-es intervención. Ez Magyarország adósságának kb. harmada. Nem mondom, hogy meg sem érezték, de majdnem.

Ez pedig egy hegymászós videó. A 3.970 méter magas svájci Eiger csúcsot mássza meg Ueli Steck rekord idő alatt. Nem mondom, hogy ilyen nehéz sikeres kereskedővé válni, de sokat tanulhatunk a videót végignézve arról, hogyan lehet egy csúcsra eljutni.

Csak óvatosan!

Comments are closed.

Previous Post
«