Eagle Trading System – bővebben

2012. február 25. szombat

Több kérdés is érkezett az Eagle rendszerrel kapcsolatban, így talán egyszerűbb, ha egy cikkben kicsit részletesebben is bemutatom. Az Eagle alapvetően swing kereskedési rendszer. Miért jó a swing kereskedés? A swing kereskedés pár órás, pár napos, vagy néha pár hetes pozíciókat jelent. Ezekben az időszakokban másodlagos trendek tudnak kialakulni (egy nagyobb fő trenden belüli trend irányú, vagy countertrend mozgások). Ezek a swing trendek elég lassúak ahhoz, hogy ne kelljen azonnal reagálnunk, így sokkal több időnk van a döntésekre, de mégis elég gyakoriak ahhoz, hogy ne kelljen hónapokat várni egy egy jó lehetőségre. Emellett a mozgások sokkal nagyobbak, mint egy daytrade kereskedésben, és sokszor nagyon jó risk reward is elérhető.

Tehát a swing ideális lehet olyan kereskedőknek, akiknek nincs idejük nap, mint nap órákat gép előtt ülniük, vagy idegrendszerük nincs a gyors tempójú, csapkodó daytradehez. Egy nyugodt, mégis eredményes kereskedés érhető el swing kereskedés során.

Mik a hátrányai a swing kereskedésnek? Az egyik hátrány, hogy a kevesebb lehetőség miatt több instrumentumot kell figyelni, ami sok időt vesz igénybe. A másik hátrány, hogy a megnyitott pozíciókat menedzselni kell, ami szintén sok időt tud igénybe venni, így pont az egyik előnyét, a kevés időfordítást nem tudjuk élvezni a swing kereskedésben. A fenti problémákra született meg az Eagle kereskedési rendszer, amibe több év tapasztalatát tettem bele. Az első problémám az volt, hogy ne kelljen folyamatosan 60 chartot figyelnem, hanem legyen egy rendszer, ami óránként, 4 óránként felhívja a figyelmemet azokra a chartokra, ahol “kapás” lehet, majd elemzem a chartot, és döntök, hogy belépek-e? A másik problémám az volt, hogy legyen egy rendszer, ami a belépést, méretezést, és a pozíció menedzselést elvégzi automatikusan, így nem kell éjjel nappal figyelnem a pozíciókat. Így született meg két termék:

  • Az egyik az Eagle jelszolgáltatás (http://eagle.tradinghouse.hu) . Ez egy regisztrációhoz kötött, ingyenes jelszolgáltató rendszer
  • A másik az Eagle Trading System, egy swing kereskedésre optimalizált Rainbow rendszer

Az alábbiakban kicsit részletesen 1-2 példán keresztül bemutatom a 2 rendszert.

Eagle jelszolgáltatás

A rendszer 3 indikátor alapján figyel több, mint 60 chartot (devizák, nyersanyagok, indexek) 4 idősíkon (M15, H1, H4, D1) és többféle jelet próbál adni:

A felső gombokon lehet választani idősíkot, vagy kilépni a rendszerből.

Két fő típusú jel van: Az egyik a Completed patterns, ezek már megvalósult jelek, a másik az Emerging patterns, ezek kialakuló jelek.

A rendszer alapvetően H1 és H4 idősíkra készült, de akit érdekel ad jeleket M15-re is és D1-re is, bár én ezekben egy kicsit óvatosan kezelem. Mivel trendeket akarunk lekereskedni, olyan lehetőségeket keresünk, ahol új trendek alakulnak ki. Ez kétféleképpen lehet: egy létező trend megfordul, vagy oldalazásból/konszolidációból indul el egy új trend. Ennek megfelelően a felső sor: Trend reversal – Long és Short, azt jelenti: ezek olyan chartok, ahol egy erős short trend megfordul felfele, vagy egy erős long trend megfordul lefele. Én ezeket a jeleket szeretem a legjobban, itt a rendszer által adott jelek 70-80 %-ban bejönnek.

Az alatta levő sorban olyan jeleket látunk, amikor egy oldalazásból történik meg kitörési kísérlet felfele, vagy lefele. Ezek a jelek már sokkal megbízhatatlanabbak, de arra jók, hogy megnézzük a chartot a saját szemünkkel, és ha valamelyikben egyéb elemzés alapján is látunk belépési lehetőséget, akkor belépünk. Általában az egész rendszert én nem jelszolgáltatásnak hívom, hanem figyelemfelhívó rendszernek. Nem kell minden chartot végignéznem, csak azokat, ahol a rendszer jelez, hogy itt “lehet valami”. Tehát óva intenék mindenkit attól, hogy minden jelzett lehetőséget bekössön, hiszen nem erről szól a rendszer. Egyetlen célja van, csökkenteni azt az időt, amit a belépési lehetőségek keresésére fordítunk. Amióta ez a rendszer működik, óraváltáskor ránézek, és ha valahol új jelet látok (zárójelben “New”) azt megnézem és döntök. Ez óránként 1-2 perc, amivel elértem a célomat.

Az alsó sorban a két szélén olyan chartokat látunk, ahol egy erős trend egy kicsit megpihen (tető, vagy alj alakul ki), de még nincs fordulatra utaló jel. A középső oszlop olyan chartokat mutat, ahol oldalaz a piac az adott idősíkon.

Másfél, két hónap használat után meg vagyok elégedve a szolgáltatott jelekkel. Ettől függetlenül, ha bárkinek észrevétele van, vagy nem ért valamilyen jelet nyugodtan írja meg, tudunk még finomítani a rendszer. Semmilyen automata rendszer nem lehet teljesen tökéletes. Az alábbiakban mutatok néhány példát az adott jelekről, és azok bekötéséről.

USD/SEK trendforduló H4-en

A rendszer trendfordulót jelzett H4-en felfele, amit az alábbiak alapján kötöttünk be:

A stop mindig a lefele trend minimuma alá kerül. Sajnos ez a mozgás nem volt tartós, így csak RR1-ig ment a mozgás, ami az egyik pozíciónál nullás lett a másiknál RR1-nek a fele.

EUR/AUD trendforduló H4-en

Itt egy nagyon hosszú masszív short trendből indul egy ígéretes short covering ralli, amit egész jó helyen sikerült elkapni:

A pozíció jelenleg 150 pip pluszban van, de ismerve az EUR/AUD short covering rallijait igen gyorsan tud menni több száz pontot is.

Nasdaq trendforduló M15-ön

A Nasdaq nagyon erős emelkedő trendben van, történelmi csúcson, így minden visszaesésben vételt kell keresni, amíg napos charton nincsenek csökkenő csúcsok. Itt a 2540-es támaszhoz közeledve már vártam a belépési jelet, amit M15-ön adott a rendszer:

A pozíció már záródott is: 15 pont kockázatra sikerült 22 pontot realizálni.

Látható tehát, hogy több idősíkon is képes értelmes jeleket adni a rendszer. Azt hiszem a célt sikerült elérni: sokkal kevesebb időbe kerül a belépési jelek keresése. Minden órában/H4 váltáskor megnézem a jeleket, és döntök

Eagle Trading System

A fenti rendszer ingyenes. Aki azonban a belépést és a menedzselést is szeretné automatizálni, annak készítettük el ezt a fizetős expertet, amit oktatás keretében is értékesítünk. Az oktatás során egy hét időtartam alatt folyamatosan vizsgáljuk meg a jeleket, majd a chartot megnézve döntünk a belépésről, vagy ellene. Így aki részt vesz egy ilyen oktatáson, az az expert mellé kap egy képet arról, hogyan veszünk fel swing pozíciókat. Az oktatást nagyon rugalmasan kezeljük: nyilván nincs értelme egy hétig egyfolytában bent ülni és várni a H1 H4 gyertyafordulókat. A legelterjedtebb forma, ami a legjobban igazodik az ügyfelek időbeosztásához, és a swing kereskedéshez, hogy valaki vesz 1 hét oktatást + a rendszert, majd a TradingHouse Tv-n keresztül belép egy pár percre H1 és H4 gyertyaváltáskor. Ez mindössze napi 5-6x 4-5 percet jelent naponta, és 1 hónap után akár már egyedül is képes lesz swing kereskedésre. De személyesen is be lehet jönni természetesen

A rendszer egyébként 2 pozíciót vesz minden kötésnél. Kiszámolja a méreteket a beállított alapkockázat alapján. A kötés elején a kockázat csökkentésére törekszik, majd engedi futni a pozíciót, ameddig lehet. Mindig stoppal zár, sosem célárral. Annak ellenére, hogy automata rendszer minden lépésnél van lehetőség kézzel beavatkozni. Másként kezeli a fő trend irányba mutató másodlagos trendeket, és a countertrendeket.

Remélem sikerült kicsit részletesebb képet adnom erről a rendszerről. Azt gondolom, hogy a mai tőzsdei ipar elsősorban a daytrade/skalp felé tereli a trédereket, így ez a rendszer talán kicsit hiánypótló lehet. Ráadásul nemcsak megtanít a swing kereskedésre, hanem két okos eszközzel nagyságrendekkel csökkenti a kereskedésre fordított időt, ami igen fontos lehet azoknak, akik munka mellett akarnak kereskedni, vagy egyszerűen nem chartok előtt szeretnék eltölteni az életüket, hanem mással is szeretnének foglalkozni (néhány év kereskedés után ez abszolút érthető:) )

Mai Off topic témánk:

Múlt héten királyi vendégünk volt. Ferenc József után IV. Károly került a magyar trónra 1916-ban koronázták magyar királlyá. Ő volt az utolsó királyunk. Az ő fia Habsburg Ottó, aki most nyáron halt meg. Az ő fia Habsburg György, aki Sóskúton lakik, és a gyerekek hozzájuk járnak lovagolni, így barátságba kerültek Károly nevű fiúkkal, aki az utolsó király dédunokája. Múlt szombaton úgy alakult, hogy mi vigyáztunk egész délután rá. Kicsit furcsa érzés volt, mert kocsival vittem haza. Átéreztem a felelősséget. Ha a történelem egy kicsit másképp alakul, akkor ez a kisfiú minden bizonnyal magyar király lenne néhány éven belül, most pedig viszem haza hozzánk játszani. Feleségem palacsintát akart csinálni, de nem sikerült, így császár morzsa lett belőle, ami viszont nagyon jól sikerült. A császár morzsa állítólag véletlenül született meg: a szakács valamit elrontott Ferenc József konyhájában mert sietett, de a császárnak annyira megtetszett, hogy ez lett a kedvenc étele. Károly viszont meg sem kóstolta, mert családi okok miatt igen sűrűn kell ennie ezt az ételt, így ha nem muszáj akkor nem él vele :)

Érdekes az élet!

Apropó császármorzsa. A legjobbat az Öcsiben ettem. Friss libazsírban sütik, még tocsog benne, amikor kihozzák. Persze baracklekvárral. Ja, és a lényeg! Öcsi 2 év készülődés, nekirugaszkodás után felkerült a facebookra: http://www.facebook.com/#!/pages/%C3%B6csi-pizz%C3%A9ria-%C3%A9s-%C3%A9tkezde/114260511932605 itt lehet nézni a menüt is, és követni az eseményeket. Kiderült, hogy Öcsi bácsi is félig meddig református. Nem véletlenül járok oda immáron 7 éve.

Comments are closed.