Robotokról ismét

2012. március 15. csütörtök

Mostanában több összefoglalót láttam a robotokról, illetve ért néhány ütős meglepetés, így egy kicsit én is összefoglalnám a véleményemet erről a témáról. Azt látom, hogy a 2008-as válság egyik mellékterméke lett, hogy az emberek nem tudják mibe tegyék a pénzüket:

 • részvényalapok igen jelentős értékcsökkenést szenvedtek el, így mindenki elkezdett félni tőlük
 • ingatlan alap meghalt, egyrészt a piac miatt, másrészt a 90 napos zárolás és jelentős értékcsökkenés egy életre elvette mindenkinek a kedvét
 • kötvény alapok rendkívül hektikus, kiszámíthatatlan hozamot tudnak hozni
 • marad a lekötés, ami igen szerény hozamot tud termelni

A fenti okok miatt, plusz az időközben bevezetett törvényi/adózási könnyítések hatására igen sokan kezdtek érdeklődni a tőzsde iránt. 2009-ben 2010-ben és még 2011-ben is tömegek özönlötték el a tőzsdéket, virágzott a tőzsdei oktató ipar. Én azt látom, hogy ez a fellendülés kezd alább hagyni, egyre kevesebb ember tud, vagy akar sikeres tréder lenni.

Így egyenes az út az olyan megoldások felé, amik erőfeszítés és munka nélkül képesek átlag feletti hozamot ígérni. Ebből kettő van: kezelt számla, és a robotok. Az elsőről most nem beszélnék, így csak a robotokról osztanám meg az elmúlt egy évben szerzett tapasztalataimat.

Tehát a kiindulópont az, hogy az ember nem tud, vagy nem akar erőfeszítést tenni azért, hogy sikeres tréder legyen (vagy nincs ideje, vagy nincs képessége, vagy egyszerűen csak lusta). Ezt az alap emberi tulajdonságot használják ki a robot árusítók, akik munka nélküli profitot ígérnek, persze szépen becsomagolva.

Az elmúlt évben nagyon sok tapasztalat gyűlt össze a TradingHouse-ban e robotokkal kapcsolatban, így ezek alapján én 3 csoportra osztanám a robotokat:

Normális robotok

Ide azokat a robotokat sorolnám, amik korrekt stratégia alapján kereskednek, egy alapvetően sikeres kereskedési stratégiát automatizálnak. Ezek a robotok általában 1-nél nagyobb RR pozíciókat vesznek fel, és a találati arányuk 50% körül mozog. Ezek általában trendkövető stratégiára épülnek, és nagyobb idősíkon működnek (ennek oka, hogy a kisebb idősíkú robotoknál a brókercég képes ellehetetleníteni a stratégiát). Több ilyen robotot láttam. A probléma ezekkel a robotokkal, hogy annak ellenére, hogy végtelen számú kötés esetén a stratégia nagy valószínűséggel nyereséges, lehetnek benne olyan szériák, mikor 10-15-20, vagy akár több kötés után is veszteséges lesz egy kötés. A rendszernek ezt is ki kell bírnia, így egy kötésen minimalizálni kell az induló kockázatot. Így viszont a várható hozam is csökken. Az ilyen robotok képesek 20-30-40% hozamot hozni éves szinten, de a drawdown is hasonló arányú lehet. Így nagyon sok múlik azon mikor száll be az ember, és mikor száll ki. Ezen a két dolgon múlhat az, hogy az adott rendszer 10% hozamot, vagy 50 % hozamot hoz egy évben. Mivel az ember nem tudja mi az optimális ki és beszállási idő, ez jelentősen rontja az esélyeket. Ráadásul ilyen hozamokat alapokkal is el lehet érni éves szinten, így számomra nem indokolt egy ismeretlen működési elvű robot használata.

Nagy találati arányú robotok

Következő nagy csoportban olyan robotok vannak, amelyek 90-95%-os találati aránnyal rendelkeznek. Ezt úgy érik el, hogy 10-20 pipre teszik a take profitot, és 2-300 pip-re a stopot. Így a tradek nagyon nagy része kis profitot fog eredményezni, de ha jön egy bukta, akkor visz 15-20 vagy még több nyerő tradet. Mégis viszonylag hosszabb ideig működő képes lehet a megoldás, mert sokszor csak fél év után derül ki a rendszer hibája. Emlékszem a WallStreet robot hónapokig sztár volt, aztán jött a tavaly augusztusi rendkívül volatilis időszak, és hirtelen több ember csalódott benne. Sajnos az ilyen robotok elaltatják az embert. Mivel minden nap van egy kicsike haszonka, így nyugodt szívvel hajtja álomra fejét szegény robothasználó ügyfél, amikor meg jön a bukta, ami mindent visz nem érti a történteket. De erre is van sablon: a megszerzett profitot adtuk vissza, illetve, majd visszakeresi a buktákat a rendszer. Vagy nem. Az ilyen rendszerek olyan kezelt számla tulajdonosoknak jók, akik a lezárt profit után kapnak jutalékot (plusz a kötések után). Mivel minden nap van lezárt profit, így minden nap van jutalék. Amikor meg bukta van az az ügyfélé

Nem vesztő logikájú robotok

Már az elnevezés is megmosolyogtató, kicsit a perpetum mobile jut az eszembe róla. Olyan robot, ami nem veszít, csak nyer. Mindezt csak nekem, csak most. Ezek a robotok nem használnak stopot. Ha nem arra megy az árfolyam, akkor rávesznek még egy pozíciót (martin gale), és így tovább, amíg a tőke tart. Tény, hogyha egy ilyen vétel sorozat után fordul az árfolyam, akkor kis ellentétes mozgás esetén is lehet nullában vagy +-ban a sok nyitott pozíciónk, de ha nem fordul, akkor jön a margin call. Pl. USD/JPY közel egy év mozdulatlanság után megállás nélkül emelkedik.

Újabb generációban azt is csinálják, hogyha nem arra megy az árfolyam akkor ellentétes pozíciókat is nyitnak és próbálgatják csak a pozitív kötéseket zárni. Ideig óráig ezzel a módszerrel a lezárt egyenleget lehet növelni, de hosszabb időtávon itt is mindig darálást láttam. Természetesen ez is inkább a kezelt számla üzemeltetőknek üzlet, mint az ügyfeleknek.

Vélhetően nem láttam minden robotot, így lehet, hogy elkerülte a figyelmemet egy-két csoda robot, amit kihagytam, de nekem eddig ez állt össze.

Ennek tükrében furcsa, hogy miért készítettünk mi is egy robotot, és miért hiszünk benne. Ez a robot (Eiger EUR/CHF robotok) egy speciális piaci szituációra készült: Arra, hogy a Svájci jegybank, aki az egyik leghitelesebb jegybank minden időpillanatban védi az 1.20 szintet, és az árfolyam viszonylag közel tartózkodik ehhez a szinthez. Így ezek a robotok a második kategóriába tartoznak (nagy találati arány (100%) kis RR), de a lényeges különbség, hogy itt igen nagy az esélye annak, hogy minden kötés pozitív eredménnyel zárul. Ha ez a lényeges momentum nem lenne értelmetlen lenne a robot. Csak így van értelme futtatni addig:

 • amíg a jegybank védi ezt a szintet
 • az árfolyam a védett szint közelében tartozkodik

Ha a fenti két feltétel nem áll fenn, akkor nem használható tovább a robot, ki kell dobni. Addig viszont továbbra is azt mondom, hogy jó üzleti lehetőség. Az elmúlt hónapban az EUR/CHF beszorult egy szűk sávba, amiből 2 napja kitört, így a robot is szép eredményeket tudott elérni:

A 3 kivezetett éles számla mindegyike 10 % körüli havi hozamot tudott hozni, ami igen jó eredmény:

http://myfxbook.com/members/eiger

A referencia számla, már második hónapja hozza ezt a hozamot. Sajnos a szituáció egyedi volta miatt hosszabb vissza teszteket nem lehet futtatni. Azt sem lehet tudni hány hónapig lehet még futtatni a robotot, így minden hónap ajándék. Így aki használni szeretné, annak egy picit el kell hinnie a robot fundamentális alapjait, és ez alapján kell döntenie. Sajnos az ember olyan, hogy szeret olyanba fektetni, ami tuti, és biztos, vagy a múltban már bizonyított. Ezért vesznek ma oly sokan aranyat: hiszen az elmúlt 3 évben csak felfele ment. Most, hogy a tömegek is beszálltak ebbe a piacba, már nem is olyan jó befektetés. Sőt, idén eddig csak oldalazott, vagy esett. Erről az jut eszembe, hogy tavaly megjelent egy hír, hogy Soros aranyat vesz. Erre minden ismerősöm aranyat vett. Jobban elolvastam a cikket (az eredeti angolt, mert a magyar fordításban sok hiba), kiderült, hogy a jelentés Soros több hónappal ezelőtti vételeit ismertette. Mire a cikk megjelent, lehet hogy már eladott, pont azoknak, akik a hír hatására vettek :)

Szóval a jó befektetéshez sokszor kell egy kis bátorság is. A biztos, tuti, mindenki által ajánlott befektetések általában nem jönnek be.

E heti off topic videó. Múlt héten találtam rá erre a hölgyre. Ezt a dalt már nagyon sok feldolgozásban hallottam, de ez egészen egyedi. Kicsit hasonlít a mi Illényi Katicánkra. Ez a hölgy a következő hangszereken játszik:

 • hegedű
 • énekel
 • a lábával dobol
 • táncol
 • az egész teste beszél
 • szemével, kezével egész mimikájával él

Nekem tetszik, bár a beírók között van, aki szerint nem kellene erőltetnie, bár van aki meg nagyon dicséri. Nézzétek meg:

Comments are closed.