Kleopátra orra

2012. június 20. szerda

“Ha Kleopátra orra kisebb lett volna, a világtörténelem másként alakul.” Pascal

Blaise Pascal azon túl, hogy felfedezett egy-két fizikai törvényt az 1600-as években, megírt egy könyvet “Gondolatok” címen, amivel beírta magát a filozófia történetébe is. Sőt, talán máig az egyetlen élvezhető, könnyen felfogható filozófiai alapkönyvet sikerült megírnia. Tele nagyszerűbbnél nagyszerűbb bölcsességekkel. Például:

  • ” Oly kevéstől megvigasztalódunk, hiszen oly kevéstől elszomorodunk”
  • “Az ember sem nem angyal, sem nem állat, s a legnagyobb baj az, hogy aki angyal akar lenni, állattá lesz”
  • “Nyugodtan rohanunk a szakadékba, ha sikerült valamivel eltakarnunk azt”

És a mai alapgondolatunk : “Ha Kleopátra orra kisebb lett volna, a világtörténelem másként alakul.” Valóban a világtörténelemben igen fontos szerep jutott a női nem szépségének. Sok fontos döntést tudtak egyik, vagy másik irányba fordítani. Ha ma élne Pascal és véletlenül tőzsdézne, akkor a következőt írta volna: “Ha Kleopátra orra kisebb lett volna, néhány chart másként nézne ki.”

Bizony sok esemény mögött, ami komolyan befolyásolja a pénzpiacokat, találunk egy-két igen csinos hölgyet. A technikai, fundamentális, szentiment elemzés mellé fel kell vennünk a háttérben húzódó női nemek elemzését is a siker érdekében.

Talán mindannyian emlékszünk mi történt idén január elején. Philip Hildebrand, a svájci jegybank elnöke lemondásra kényszerült, mert felesége az intervenció előtt nagy mennyiségben amerikai dollárt vett, majd az intervenció után 2 hónappal eladta, és az ügyleten keresett mintegy 60.000 svájci frankot ( 15 millió ft). A lemondás után az eur/chf beesett1.22 alá, és azóta sem tud fölé menni. Plusz el kell tűrnünk a stílustalan Thomas Jordan elnöklését, és tehetetlenségét, amivel az eurchf stabilan rátapadt az 1.20-as szintre. Ismerve az akkori helyzetet (frank történelmi mélypontra erősödött a dollárral szemben) már a Mari nénik is dollárt vettek, én semmi kivetnivalót nem találtam ebben a tranzakcióban (Kashya Hildebrand ráadásul korábban brókerként dolgozott, mielőtt egy művészeti galéráit alapított Zürichben).

Miután megláttam a fényképüket (férj és feleség) még jobban meggyőződtem róla, hogy ez a szegény ártatlan teremtés mit sem tudhatott arról, hogy intervencióra készül férje, és azonnal megbocsátottam Neki ezt a félrelépését:

A legújabb hír pedig a következő. Ismert, hogy a mostani feszült európai helyzetben a görög válság után a legnagyobb figyelem a spanyolokra vetül. Egyre magasabb a kötvényhozam, így egyre többe kerül a piacról finanszírozni  az államadósságot. Ha  a szint tovább emelkedik, drasztikusan romolhat a helyzet, ami egész Európában negatív lavinát okozhat. Pletykák szerint, a Mexicóban rendezett G20-ról hazafelé a kínai Prime Minister Hu Jintao, megáll tárgyalni a spanyol miniszterelnök helyettes Saenz-zel. Ha sikerül megállapodniuk, akkor Kína venne spanyol államkötvényeket, ami csökkentené a kamatot, és nagyban enyhítené az európai válságot. Elnézve a képeket a deputy PM-ről, már értem, hogy miért nem a Görögökkel tárgyal:

Saenz:

Görög deupty PM:

Van egy olyan érzésem, hogy sikeresek lesznek a megbeszélések Madridban.

Nem lehet, hogy nekünk is kellene egy ilyesmi miniszter? Lehet, hogy olcsóbb lenne a svájci frank hitelünk :)

PS.:

Nem tűntem el, csak sok minden változott. Részletek majd később.

Comments are closed.

Previous Post
«
Next Post
»