A méret számít?

2013. január 3. csütörtök

Ifjúkoromban volt egy barátom. Különféle családi okok miatt nagy utazó volt. Élt Hollandiában, lakott Rómában szerzeteseknél, Franciaországban Tezei-ben, volt pizzasütő Spanyolországban egy flamingo étteremben, élt Portugáliában stb. Időnként felbukkant Magyarországon, de egyszer csak mindig eltűnt. Ekkor tudtuk, hogy fél-egy év múlva újra fel fog bukkanni, és éjszakákon át fogjuk hallgatni a legújabb élményeit.

Egyszer Grenoble-ban lakott néhány hetet a Karthauzi rend a vendégségében. Ezek a szerzetesek egy évben csak egyszer szólalnak, ilyenkor elmondják mire jutottak egy év hallgatás során. Szerencséjére pont ezekre a napokra esett a megszólalás ideje, így alkalma volt elbeszélgetni az egyik szerzetessel, aki valami ilyesmit mondott Neki: “Az intimitás mindenen áthatol” Kicsit részletesebben kifejtve azt próbálta megfogalmazni ez a szerzetes, hogy a legnagyobb hatalom a világon az olyan emberi kapcsolat, amiben az intimitás, az másikra figyelés dominál a hivatalos, érzelemmentes kapcsolatok helyett. Lehet, hogy az intimitás szó nem a legjobb fordítás, de azt gondolom mindenki érzi miről van szó. Hányszor van, hogy fennakadunk a hivatal packázásain, majd amikor emberi kedves nyelvet ütünk meg, sikerül elérni, amit szeretnénk.

Ez csak arról jutott eszembe, hogy lassan én is fél éve írtam ebbe a blogba. Persze én nem érzem magam ilyen bölcsnek, de ennyi idő után illendő, hogy valami összefoglaló bejegyzést tegyek. Ezt azért is tehetem meg, mert a TradingHouse lassan 2 éves lesz, és ez alatt a 2 év alatt rengeteg tapasztalatot szereztem: közel 100 ügyféllel ismerkedtem meg, megismertem számos tőzsdei oktatót, oktatócéget, brókercégeket és számos szereplőjét ennek az iparnak. Ezek alapján 3 témáról szeretnék ma írni: a robotokról, a tőzsdei sikerességről, és a kezelt számlákról.

Robotokról

Utolsó robotokról szóló bejegyzésemben arról írtam, hogy nem hiszek a robotokban, csak bizonyos egyedi szituációk esetén, amíg az a szituáció fennáll. Azóta számos ismerősöm, akik nagy robot tesztelők szép lassan leszoktak a robotokról. Az utolsó megerősítést az alábbi oldalon találtam: http://forexkiller.blog.hu/ A blog hírlevelének utolsó bejegyzése értékeli az éves statisztikát. Gyakorlatilag 2012-re jelentősen csökkent a használható robotok száma, de az így megmarad mezőnyből is csak egy tudott pozitív eredményt elérni: évi 8,19%-ot (igaz, hogy ez csak 8 hónapig ment). A többi bukta. Ennél több nem kell bármerre nézek sehol nem látok hosszú távon használható értelmes profitot és ehhez értelmes kockázatot nyújtó robotot. Kicsit olyan érzésem van, mint amikor az alkimisták életük végén belátták, hogy nem tudnak aranyat csinálni. Csak kicsit groteszk, hogy 2012-ben a felvilágosult, okos ember ezt elhitte.

Viszont az általunk fejlesztett Eiger robot, ami megfelel a követelményeknek (bizonyos speciális piaci körülmények között, amíg fennáll ez a szituáció sikeres lehet) nagyon szépen teljesített. Január végén indult 30% volt a maximális drawdown. Az eredmény a referencia számlán 56 % lett. Mindez úgy, hogy a robot közel 4 hónapig szinte semmit sem csinált, mivel az EUR/CHF letapadt az 1,2-ra. Így amikor júniusban volt egy felszúrás, leállítottuk a robotot. Ezt kár volt, mert azóta elkezdett mozogni a pár, így a robot tulajdonképpen most használható a legjobban. Ha ez nem történik meg, akkor 90-100%-os lett volna az éves eredmény 30% kockázatra. Én továbbra is használom a robotot kereskedésemben, de igazából nem volt piaci sikere a robotnak. Ennek oka, hogy ez a robot nem azonnal hoz pénzt. Akinek volt türelme 4-5 hónapot is várni, az komoly profitot realizálhatott. Az emberi természet viszont olyan, hogy azonnal kell az eredmény, még ha az veszteség is, jobb mint a nagyon lassú nyereség. Ez elég furcsa de így van.

Így megerősödtem abban, hogy robotokra több energiát, pénzt nem szabad költeni.

Tőzsdei sikeresség – avagy a méret számít?

Az elmúlt 2 évben nem tudom megszámolni hányszor kérdezték meg tőlem: min múlik a sikeresség a tőzsdén? 2 év tapasztalata alapján egyre határozottabban az a véleményem, hogy itt bizony méret számít. Mármint a számla mérete. Ha valakinek kicsi a számlája, ott minimális az esélye a sikerességnek, ha valakinek nagyobb számlája van, ott sokkal nagyobb az esélye a sikerességnek. Ezzel sokan nem értenek egyet, akikkel beszélek, de ezt mutatja a statisztika is: beszéltem néhány brókercég képviselőjével, tulajdonosával, és ők is megerősítették ezt a statisztikák alapján. Minél nagyobb a számlaméret, annál nagyobb a sikeres számlák aránya. De ez igaz volt nálam is az elmúlt 7 évben: kicsi számlákon hektikus eredményt értem el, nagyobb számlákon tartós, normális profitot. Néhány okot találtam erre a különös összefüggésre:

 • Kis számla esetén szinte csak alacsony idősíkon lehet kereskedni, nagy számla esetén nyugodtabb swing, vagy napos/hetes kereskedés is megvalósítható, ahol a kereskedés sokkal inkább befektetés, tényleges spekuláció, gondolkozás. Ha megnézzük a nagy sikertradereket, tőzsdegurukat szinte mind hosszútávú befektető. Ebben a mezőnyben a magyar traderek között népszerű daytrade/skalp ikonok a futottak még kategóriába sem tartoznak a hakni szerű showműsoraikkal
 • Azt mondják a tőzsde nagy részben a pszichológián múlik. Ez igaz is. Sajnos az oktatások nagy része ezt úgy adja tovább a kedves ügyfeleknek, hogy az ő pszichés képességein múlik a sikerességük. Így ha nem lesznek sikeresek, az csakis az emberi gyengeségüknek köszönhető. Így nem is az oktató cég a hibás, aki persze eltette a nem csekély oktatói díjat, hanem az ügyfél alkalmatlan. Én ezt máshogy látom. A legnagyobb akadálynak pszichés szempontból a teljesítménykényszert látom. Az ember azért kezd el tőzsdézni, azért fizet 100-150.000 Ft-ot oktatásra, robotra, webinarra, mert szeretne ebből pénzt keresni. Előbb utóbb annyit szeretne keresni, amiből meg tud élni, ha már azt tanították neki, hogy rövid idősíkon kereskedjen, ami persze azt jelenti, hogy amíg más dolgozik, addig neki a gép előtt kell ülnie délelőtt és délután is. Ez a kiinduló pont. És sajnos minden probléma ebből adódik. Előbb utóbb minden kereskedő, aki 2-3000 USD-vel kereskedik (ez a magyar számlák 95%-ra igaz), rájön, hogyha minden szabályt betart, és ügyesen kereskedik, ideálisak a piaci trendek, akkor tud keresni havonta 50-60.000 Ft-ot. Persze nem minden hónapban és folyamatosan, hanem néha néha. Érdemes ezért 150.000 Ft forintot kifizetni oktatásra? Vagy havi 10-20.000 Ft-ot fizetni webes követésre? Egyáltalán érdemes napi 8-10 órát a gép előtt ülni? Mi a megoldás? El kell térni a szabályoktól. Ezt teszi mindenki. Ki 1-2 hét után, ki 2-3 hónap után, ki pedig fél-1 év után. Aki pedig eltér a szabályoktól, az csak idő kérdése mikor veszíti el az összes pénzét. Szomorú történet több, mint száz ilyet láttam. Ellenben, aki 100.000 USD-vel kereskedik, és betartja a szabályokat, az még egy rosszabb hónapban is meg tud keresni 2-3-400.000 Ft-ot. Jobb hónapban pedig akár egy milliót. Érdemes eltérnie a szabályoktól? Nem, sőt tilos. Fel tudja mérni, mit veszít, ha eltér a szabályoktól. Aki 2-3.000 USD-vel kereskedik, az csak kevés pénzt veszíthet. Aki 100.000-el az sokkal többet más a hozzáállás. Ez valóban pszichológia
 • Akinek nagy számlája van, az csak azért kereskedik, hogy profitot termeljen, és azt kivegye. Akinek kicsi számlája van az azért kereskedik, hogy növelje a számláját, és még profitot is tudjon kivenni. Sokkal nagyobb a teher
 • Akinek nagy számlája van, és keresett 3-4-5 %-ot, az abban a hónapban már inkább kerülni fogja a kereskedést. Nem megy bele minden kötésbe. Válogat. Akinek kicsi számlája van és keresett 3-4-5%-ot, az nem áll meg, hanem mindenbe belemegy, és sokszor a már megkeresett 3-4-5% ot is elveszti

Sorolhatnám még. De talán már ennyi érv is elég. A tőzsdei sikerhez bizony kell megfelelő egyenleg. Anélkül is lehet ritkán egyedileg néhány szerencsés ember esetében sikersztori. De ez ritka. És szerintem nem tanulható 3-4 napos gyorstalpaló tanfolyamon.

Így jutottam arra, hogy akinek ilyen kis méretű pénze van tőzsdei befektetésre jobban jár, ha keres egy megbízható kezelt számlát, ahol tapasztaltabb kereskedők kezelik a pénzét. Az esetek nagy részében anélkül tud értelmes profitot keresni, hogy az idejéből, ami a legfontosabb keveset kell rászánnia a tőzsdére.

Kezelt számlák

Az ötlet egyszerű: részesedjünk úgy a tőzsdei magasabb profitból, hogy megbízunk egy olyan céget, aki ebben járatosabb, és sikerdíjat kap az elért profitból. Ez jó a számlakezelőnek, mert így nagyobb tőkével tud dolgozni, így nagyobb lesz a profitja, és jó nekünk is, mert tőzsdei tudás nélkül tudunk az alapkamatnál nagyobb profitot elérni.

Sajnos az élet itt sem ilyen egyszerű. Itt is vannak, akik a javunkat akarják és vannak, akik a javainkat. Ez a piac is tele van rossz fiúkkal, akik felismerték milyen óriási pénz keresi a befektetési lehetőségeket, és nem a legtisztességesebb módon próbálják ezt a pénzt megszerezni. Néhány dolog, amire itt figyelni kell:

 • Brókercég: Csak megbízható brókercéghez szabad pénzt utalni. Lehetőleg EU regisztrált brókercég legyen, nagy ügyfélkörrel, múlttal, referenciákkal
 • Bank: olyan banka tegyük a pénzt, ami nagy világbank
 • Számlakezelő csapat:
  • Az összes nyitott kötés látható legyen. Olyan brókercéghez nem szabad menni, ahol rejtve vannak a nyitott kötések
  • Garantált tőkevédelem (70-80-90%). Ez legyen rögzítve egy papíron, amit számon lehet kérni a brókercégtől
  • Ismert legyen az alkalmazott stratégia, ami lehetőleg ne daytrade, vagy skalp legyen

Egyelőre röviden ennyit erről a piacról, a következő bejegyzésben hamarosan részletesen is kitérek erre a területre.

Addig is mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok!

Comments are closed.