tanúskodom a napról, hogy ragyog

2013. december 20. péntek

Hát idén nem sok bejegyzés született tőzsde témában.  A mostani is inkább egy Karácsonyi üdvözlet. Dehogy a tőzsdénél is maradjunk egy kereskedési ötlet jövőre. EURCHF buy ezen az áron 1,2265. Stop 1,1980. Célár 1,275 és 1,3 (felfe/fele, ki hogy szereti.) A trade jövőre még biztos nem fog kistoppolni, de még talán 2015-ben sem. A valószínűsége kb 70-80%. Ha valaki feltesz erre a trade-re 10% kockázatot, akkor 20%-ot kereshet. Ha 20-at tesz fel, akkor 40-et, ha %0%-ot , akkor megduplázhatja a pénzét. Most már csak egy olyan brókercég kell, ahol még swapet is fizetnek a long után (http://tradinghouse.hu/?page_id=278), és semmit sem kell csinálni, csak türelmesen várni. Lehet, hogy januárig, lehet, hogy márciusig, lehet, hogy decemberig. De ez a profit bőven elég egy évre, így munka nélkül ez nem nagy áldozat. Persze aki szereti az izgalmakat, annak nem ajánlom.

És a Karácsonyi üdvözlet:

“Az Ige volt az igazi világosság, amely megvilágosít minden embert:

ő jött el a világba.

A világban volt, és a világ általa lett,

de a világ nem ismerte meg őt:”

János 1,9-10

Egy Karácsonykor aktuális igaz történet videóval:

“Hideg januári reggel volt amikor egy ember megállt egy Washington DC-i metróállomáson és hegedülni kezdett. Hat Bach darabot játszott összesen negyvenöt percen keresztül. Ezalatt az idő alatt több mint ezer ember fordult meg az állomáson, legtöbben a munkahelyükre igyekeztek a csúcsforgalomban.


 


Joshua Bell in metro by PareDoseNet
Három perc múlva egy középkorú férfi észrevette a zenészt. Lelassított, és egy pillanatra meg is állt, majd továbbsietett. Egy perccel később a hegedűs megkapta az első egydollárosát, egy nő dobta bele a hegedűtokba anélkül, hogy megállt volna. Néhány perccel később valaki a falhoz támaszkodva kezdte el a zenét hallgatni, de kis idő múlva az órájára nézett, és továbbsietett.

Legjobban egy hároméves kisfiú figyelt fel a zenére. Anyukája kézen fogva vezette, de a fiú megállt a hegedűst nézni. Nemsokára az anyuka továbbhúzta, de a kisfiú közben végig hátrafelé kukucskált. Ugyanez más gyerekkel is megtörtént, kivétel nélkül mindegyik szülő továbbvezette őket.

A 45 perces előadás alatt csak 6 ember állt meg zenét hallgatni. Nagyjából 20-an adtak pénzt, de közben le sem lassítottak. Összesen $32 gyűlt össze. Amikor vége lett a zenének, és elcsendesedett az állomás, senki sem vette észre a változást. Senki sem tapsolt, senki sem gratulált.

A járókelők nem tudták, hogy a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, Joshua Bell játszotta a zenetörténelem legnehezebb darabjait 3.5 millió dollár értékű Stradivari-ján. Két nappal a metróállomásbeli előadás előtt egy teltházas bostoni színházban lépett fel, ahol a jegyek átlagosan $100-ba kerültek.

Ez egy igaz történet! Joshua Bell álruhás metróbeli fellépését szociológiai kísérletként a Washington Post szervezte. Azt vizsgálták, hogy egy hétköznapi környezetben egy alkalmatlan időpontban vajon felismerjük-e a szépséget, megállunk-e hogy befogadjuk, és értékeljük-e a tehetséget egy váratlan helyzetben.

A kísérlet eredményének egyik lehetséges következtetése: ha nincs időnk arra, hogy megálljunk és hallgassuk a világ egyik legjobb zenészét a zenetörténelem legvirtuózabb darabjait játszani, vajon mi minden más mellett megyünk el észrevétlenül ugyanígy nap mint nap?”

Ahogy Joshua Bell esetén sem ismerte fel a világ, hogy itt valami csoda, rendkívüli dolog történik, Jézus esetében is így volt, ahogy olvashattuk: “de a világ nem ismerte meg őt:”  A mi feladatunk az, hogy bizonyságot tegyünk arról, hogy a Világosság jött közénk. Ahogy Karinthy Frigyes mondja: “tanúskodom a napról, hogy ragyog”. Látszólag ellentmondás ez a mondat. Hát miért kellene bizonyítani, hogy a nap ragyog? Hisz ezt mindenki látja. Mégis az élet nagyon sokszor hasonlít egy bírósági tárgyaláshoz. A Vádló, aki “kezdettől fogva embergyilkos”, azt mondja:

  • a nap nem ragyog
  • szeretni nem érdemes
  • az Isten nem létezik és nem szeret
  • Jézus nem támadt fel a testét ellopták a tanítványok
  • a halál után nincs élet, nincs megváltás, nincs bocsánat, nincs remény

Ezután a Bíró hozzánk fordul: Tanú, tudva azt, hogy a törvény bünteti a hamis tanzúzást, továbbra is fenntartja állításait? És mi ezt válaszoljuk: Igen Bíró úr, továbbra állítom, és igazolom, hogy:

  • a nap ragyog
  • szeretni érdemes
  • az Isten létezik és szeret
  • Jézus feltámadt
  • a halál után van élet, van megváltás, van bocsánat és van remény

Ha az számít celebnek, akiről a legtöbbet beszélnek, akinek a legtöbbször ejtik ki a nevét, akkor a világtörténelem talán egyik legnagyobb celebje Poncius Pilátus, hiszen 2000 éve minden egyes alkalommal, amikor elmondják a hívők a Hiszekegyet, elmondják, hogy “szenvedett Poncius Pilátus alatt” (a több mint 1 milliárd főt számláló katolikus egyházban ezt minden misén megteszik, protestáns egyházaknál Úrvacsorán, keresztelőn, esküvőn, konfirmáción). A Biblia egyik csodálatos pillanata, amikor Heródes, a főpapok, farizeusok helyett pont ez a Pilátus, ez a celeb sejti meg, hogy itt valami nem stimmel. Nem tudja pontosan mire vélje a dolgokat, de valami elkezd benne derengeni: ez nem egy szegény, ködevő tanító, hanem itt valami több van. És ő, az akkori világ egyik igen hatalmas ura, elkezd félni, és feltesz egy nagyon  szép kérdést. Ez a kérdés ihlette az alábbi kis videót, amivel én is szeretnék tanúskodni a napról, hogy ragyog, és igazolni, hogy Ő jött el a világba. És ezzel szeretnék mindenkinek Áldott Karácsonyt kívánni:

Comments are closed.

Previous Post
«