Üdvözöllek a blogomon!

2005-ben kezdtem kereskedni magyar részvényekkel, majd Bux határidővel több kevesebb sikerrel. A magyar piac elég illikvid, manipulálható és magas költségű, ráadásul akkor van nyitva, amikor más normális ember dolgozik. Így hamar az amerikai index piacon találtam magam. A kezdeti ismerkedés után kezdtek jönni a sikerek. Kiderült, hogy ezzel lehet pénzt keresni és veszteni is. A legnagyobb lökés 2008. október 10-én történt: a Dow története legnagyobb 1000 pontos emelkedését érte el. Ezen a napon piramis építéssel 800 %-ot kerestem egy nap alatt, persze két nap múlva a felét el is vesztettem :(

A fordulat 2009. márciusában követkzett be. Megszűnt az állásom, így kénytelen voltam csak ezzel foglalkozni. Szerencsémre ez volt a válság alja, majd jött egy 3 hónapos emelkedő trend. Itt sikerült 1 éves fizetésemet megkeresni, ami elég önbizalmat adott ahhoz, hogy komolyabban beleássam magam ebbe a szakmába.

Az eltelt 3 hónap azonban ösztönös daytrade kereskedés volt, technikai alapon. Az igazi, tartós sikerekhez hiányzott még számos dolog, amit a azóta is tanulok:

  • kockázatkezelés
  • money management
  • technikai elemzés, trendek mélyebb ismerete
  • lélektan
  • emberi fejlődés
  • adminisztráció

Idöközben az indexek (DOW, DAX, Nasdaq, SP500, Nikkei) mellett beleástam magam a forex világába is, bár itt sokkal több tapasztalatra van szükség, és nagyobb óvatosságra.

A Blog célja

A blog két céllal jött létre:

Saját magam fejlesztése

Azt gondolom, ha leírom mit, miért csinálok, leírom a stratégiámat, időt szánok arra, hogy összegezzem a napi kötéseket, akkor hosszútávon eredményesebb lehetek. Ráadásul, amíg írom a blogot, addig sem kereskedek, és ez néha hasznos :) .

Mások segítése

A blog további célja, hogy más tözsdei kereskedők láthassák a kereskedési elveimet, gyakorlatomat, hátha ez segíti Őket akár kezdők, akár tapasztalt kereskedők. A visszajelzéseikből, pedig lehet, hogy én is tudok tanulni. Kezdő koromban mindig ilyen blogot szerettem volna látni, ahol nem csak a kötések, hanem a mögötte rejlő gondolatok, érvek, döntési szempontok is látszódnak. Emellett fontos szerintem az is, hogy egy kezdő lássa azt, hogy ebből meg lehet élni, de azt is, hogy egy több éve sikeresen kereskedő trader is csinál veszteséges pozíciókat, neki is vannak rossz napjai. A lényeg, hogy összeségében mi lesz az egyenleg. Ahogy Soros György mondja: Nem az számít hányszor nyersz, vagy hányszor veszítesz, hanem az, hogy amikor veszítesz, mennyit veszítesz, amikor pedig nyersz, mennyit nyersz.

A blognak nem célja

A blognak nem célja:

  • Nem célja kereskedési jelzések szolgáltatása. Ha bárki az itt leírtak alapján lép pozícióba azt saját felelősségre tegye
  • Nem célja mások meggyőzése, a saját véleményem másokra eröltetése. Ismerek olyan tradereket, akik szeretnek másokkal vitatkozni arról, hogy miért úgy a legjobb kereskedni, ahogy ők teszik. Azt gondolom, a legfontososabb, hogy az ember eredményes legyen, olyan energiák befektetésével, ami vállalható. Ha még szereti is, amit csinál, akkor az ideális. Ha ez működik, akkor senkit sincs szükség meggyőzni arról, hogy miért így csinálom. Ha nem működik, akkor pedig abba kell hagyni, nem pedig másokat győzködni.
  • A blognak nem célja továbbá a minél nagyobb ismertség elérése sem. Elsősőrban barátoknak, ismerősöknek ajánlom. Ha valakinek tetszik, másnak is ajánlhatja, de én nem fogom senkinek reklámozni (Lásd a blog elsődleges célja részt).

Kívánom, hogy minden látogató hasznosnak találja a blogot, és én is fejlődni tudjak általa :)

1 Comment

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!