Amikor kockázatkezelésről beszélünk, azt szoktuk meghatározni, hogy mennyi az a pénz, amit elveszíthetünk az adott pozíción. Ez egy százalékos összeg. Az eddigi tapasztalatom alapján arra jutottam, hogy nem lehet egy számot megjelölni, és mindig azt alkalmazni. Véleményem szerint a vállalt kockázat nagysága függ számos dologtól. Az alábbiakban kicsit bővebben kifejtem ezeket a tényezőket:

Kockázatkezelés és a pozíciómenedzselés kapcsolata

Alapvetően két féle hozzáállás létezik. Vannak kereskedők, akik mindig az egész pozíciót zárják le/védik le stoppal, limittel, és vannak kereskedők, akik tudatosan több részre osztják a megnyitott pozíciókat. Az első esetben mindaddig kockázatban ülünk a pozícióban, amíg nem alakul ki egy olyan szint, ami alá behúzva a stoppot, már garantáltan nem vesztünk a pozíción. A második esetben akár egy korai célár elérésekor, és egy rész bezárásakor, már kockázat nélkül lehetünk a pozícióban, az eredeti stop szintek megtartásával a maradék pozícióra nézve. A belépés/kilépés oldalon leírtak alapján én minden pozíciót 3 külön pozíciónak kezelek.

Kockázatkezelés és a találati arány kapcsolata

Fontos szempont, hogy kinek milyen a találati aránya: azaz hány pozíció csinálja azt, amit szeretnénk, hogy csináljon, és hány esetben lövünk mellé. Minél magasabb ez az arány, annál nagyobb kockázat vállalható. A fent vázolt pozíció menedzseléssel, ha egy pozíció csak elindul abba az irányba, amerre szeretnénk, de nem csinálja meg a teljes célárakat, akkor is nagy eséllyel leszünk nullában, vagy kicsi nyereségben/veszteségben, és így sokkal kevesebbszer érjük el a pozíció nyitáskor vállalt eredeti veszteséget.

Kockázatkezelés és a Risk-Reward (RR) kapcsolata

Nagyon fontos szempont, hogy a nyereséges pozíciók milyen RR értékkel rendelkeznek. Ha pl. 5:1 az RR értéke, akkor 5 veszteséges és 1 nyereséges pozíció esetén leszünk nullában. Kisebb RR érték esetén sokkal több nyereséges pozícióra van szükség a veszteségek kompenzálására.

Összefoglalás

A stratégiám lényege, hogy a kereskedés során:

 • Alapvetően Trend irányával megegyező pozíciók felvételét keresem, a minél nagyobb találati arány elérése érdekében
 • Napon belül kereskedek, agresszív beszállókkal, mert ez sokszor igen magas RR értékek eredményez. Ezen kívül automatikusan fejleszti az ember belépési/kilépési rutinját
 • Több részre bontom a pozícióimat, és minél előbb törekszem a minél kisebb, vagy nulla kockázat elérésére

Ezek alapján a kereskedés során vállalt kockázati értékek:

 • Trend irányú kereskedés esetén (az esetek 90 %): 2-5 % között. A konkrét érték függ
  • Az adott nap addigi eredményétől
  • Mentális fáradtság/frisességtől
  • Egyéb dolgok (pl. ha már több GBP pozícióm is van, és adódik egy újabb lehetőség egy másik GBP párban, ott már kisebb kockázatot vállalok)
 • Trend elleni kereskedés (Counter Trade) esetén (esetek 10 %): 0,5 – 2 %

Az itt leírt kockázatszintekhez hozzátartozik az is, hogy viszonylag kis méretű számlákat kezelek, amiken a saját pénzem van. Nagyobb számlaméret esetén automatikusan csökkennek a fent leírt szintek. Kezelt számla esetén (más pénével történő kereskedés) szintén kisebb kockázat vállalható.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!